Rosersbergsdagen bjöd på napalm och atombombsatrapp

Publicerad Monday, 29 August 1955

Usch, precis som på bio, sade en gråhårsdam bland publiken, när de eldvana teknikerna vid skjutskolan i Rosersberg vid uppvisningen på söndagen brände av en atombombsatrapp som avslutning på det militära fyrverkeriet.

Dessförinnan hade man visat upp hur en nutida soldat skall skydda sig mot bl. a. napalmangrepp på ett så illusoriskt sätt att det gick kalla kårar längs ryggraden på den civile åskådaren. Skjutskolans dag hade samlat bortåt tusentals personer redan tidigt på dagen och flera strömmade till i det vackra utflyktsvädret.

Början gick i traditionellt värdig och militär stil med mottagning av skolchefen, överstelöjtnant Bengt Uller, korum, prisutdelning och förbimarsch till mässingklanger från I 8:s musikkår. Musik bjöds det också till det påföljande kyrkkaffet, varefter besökarna troppade av till vapenutställningen, där de senaste förgörelsefinesserna för infanterister fanns att skåda. De som kände sig träffsäkra fick vara med om en insatsskjutning ute vid banorna med både gevär, automatgevär och kulsprutepistol.

Mindre högtidigt var nästa avsnitt, där de sedvanliga skämttävlingarna presenterades. Marketenteriet och glassförsäljarna hade under tiden laddat upp, och det behövdes mer än väl i hettan. Inne på stallgården stod luften dallrande av hetta och damm, men publiken där kände sig föga besvärade av de olägenheterna – för det bjöds på ridning på riktig militärhäst för de yngsta, och en sådan chans fick naturligtvis inte försittas.

Så kom den inledningsvis berörda uppvisningen av skyddsåtgärder mot napalm, atombomstrålning mm. Efter uppvisningen demonstrerades apparater bl.a. för strålningsmätning. Ett par timmars idrott – fotboll, dragkamp och stafettlöpning mellan kompanilag – var sedan lagom avkoppling före middagen. Kvällsprogrammet gick i nöjeslivets tecken med dans och scenframträdande.

Källor

  • Uppsala Nya Tidning

Ämnen