Ämne: ÖVNING
Tisdagen den 20 november 2007 träffade vi Stig-Ola Sandlund i hans hem i Sundbyberg. Han berättar: Det var ont om jobb hemma i Härnösand. Det enda som fanns var sågverket och pappersmassaindustrin och samtidigt sökte A1 efter befälselever. Jag och en kompis sökte och blev antagna. Man fick göra grundutbildningen vid 17 år och kunde söka jobb efteråt om man inte trivdes.
Läs mer
1) Skjutledare ska i regel vara utsedd. Vederbörande skjutledare ansvarar för att utöver bestämmelserna i Skjut I, II och Säk I nedanstående säkerhetsföreskrifter efterkommas. Där skjutledare icke är utsedd (icke uppehåller sig på skjutbanan), åligger det den till tjänsteställningen främste att fullgöra skjutledarens skyldigheter.
Läs mer
Att pröva cptorganisations lämplighet, utröna hur lång sträcka mobiliserad (nyinryckt repövningstrp) kan cykla utan längre vila, utröna huruvida icke cykelutbildat befäl kan leda och genomföra dylik marsch, utröna huruvida icke cykelutbildad trupp kan genomföra nattmarsch med cykel utan tänd belysning.
Läs mer
Övningsexempel på hur en inbrytning kunde gå till 1925. Inspelningsplatsen var Rosersberg
och området som syns i filmen är i anslutning till fågelsången.
Läs mer
17 november 1954 – en tidsbild samt mycket kuriosa.
Kejsare Haile Selassie av Etiopien – Lejonet av Juda - besökte denna dag Infanteriskjutskolan, InfSS, på Rosersberg ledsagad av sin värd, kung Gustaf VI Adolf.
Läs mer
När det nya Remingtongeväret infördes 1867 stod det snart klart att skjutbanorna vid Drottningholm inte längre räckte till. Behovet av längre skottfält och större kulfång blev allt mer akut och en generalfälttygmästare fick därför i uppdrag att föreslå en ny plats för skjutskolan.
Läs mer
Onsdagen den 16 juni 2010 träffade vi Lars Rosenqvist från Laxå. Han gjorde sin värnplikt på infanteriskjutskolan i Rosersberg med inryckning på hösten 1957 och utryckning eftersommaren 1958.
Läs mer